1. Home Brother
  2. Podrška
  3. Upute: kategorija pisača
  4. 5 načina zaštite bežičnog pisača
Ilustracija pisača za bežičnu kućnu mrežu zaključanog i okruženog lancima

5 načina zaštite bežičnog pisača

Bilo da ste vlasnik tvrtke ili zaposlenik, vjerojatno se vaš radni tjedan sastoji od vremena u uredu i vremena provedenog kod kuće. Kako bi hibridni rad bio uspješan, mora postojati odgovarajuća tehnologija.

Uzmite, na primjer, bežične pisače. Naravno, oni imaju niz prednosti – kao što su upravljanje, ažuriranje i rješavanje problema na daljinu.

No, vaš bežični pisač može biti potencijalna slaba karika u vašoj kućnoj mreži ako ga ne osigurate ispravno. Ovdje ćemo provjeriti kako osigurati bežični pisač u pet jednostavnih koraka.

1. Osigurajte ulaze pisača

To su softverske pristupne točke koje se koriste za povezivanje vanjskih uređaja s pisačem. Vaš bežični pisač ima više ulaza koji su dizajnirani za niz uređaja, ali mnoge od njih nećete koristiti.

Svi nezaštićeni ulazi potencijalna su ranjivost koja može biti hakirana. ‌Kod udaljenog rada morate popuniti ove praznine u svojoj sigurnosnoj obrani, a to možete učiniti jednostavno tako da onemogućite sve ulaze koje ne koristite putem postavki pisača, zadržavajući otvoren samo ulaz koji koristite. Pogledajte u korisnički priručnik uređaja kako biste saznali kako to učiniti.

2. Ažurirajte firmver pisača

Firmver je softver koji pokreće pisač. Sadržati može nepredviđene nedostatke koji mogu omogućiti neovlašteni pristup vašem pisaču i vašoj mreži.

Vaš proizvođač pisača vjerojatno će redovito ažurirati firmver pisača kako bi uklonio bilo koji od ovih nedostataka, ali svejedno morate obratiti pažnju. Redovito ažurirajte firmver pisača kako biste iskoristili sve nove zaštite proizvođača. Firmver možete ažurirati ručno putem upravljačke ploče pisača, ali lakše je omogućiti automatska ažuriranja.

3. Koristite vatrozid

Kao mrežni sigurnosni softver, vatrozidovi su učinkovit sigurnosni korak koji može zaštititi vaše računalo i druge mrežne uređaje koje koristite. Vatrozid će pratiti ulazne i izlazne podatke i blokirati oblike pristupa koji ne zadovoljavaju određene sigurnosne protokole.

Prije korištenja bežičnog pisača provjerite ima li vatrozid. Pisač – ili vaše računalo – možda ima unaprijed instaliran vatrozid. Ako ne, morat ćete instalirati vatrozid treće strane. Ako niste sigurni u bilo što od toga, obratite se odjelu u svojoj tvrtki odgovornom za bežični pisač.

4. Promijenite zadanu lozinku pisača

‌Vaš pisač može zahtijevati korisničko ime i lozinku za bežični pristup. ‌Zadano korisničko ime i lozinka vjerojatno su postavljeni kao standardni. Imajte na umu da to može znati i neovlaštena osoba. To znači da prilikom prvog postavljanja i instalacije bežičnog pisača u postavkama trebate postaviti novo korisničko ime i lozinku.

Umjesto korištenja postojeće riječi ili fraze za lozinku, stvorite dugu i jaku lozinku koja sadrži najmanje 12 znakova i mješavinu malih i velikih slova, brojeva i posebnih znakova.

5. Onemogućite mrežni ispis

Dok je pisač na mreži, može biti izložen napadima. ‌Jedan od najboljih načina da zaštitite svoj bežični pisač je onemogućiti mrežni ispis odspajanjem pisača. Kao rezultat toga, nijedan drugi uređaj mu ne može pristupiti.

Jedna od mogućnosti je ograničiti vrijeme izloženosti pisača, dopuštajući mrežni ispis samo kada ga trebate koristiti. Ako ste posebno zabrinuti za sigurnost, možete trajno onemogućiti mrežni ispis te povezati računalo i pisač putem kabela. U upravljačkoj ploči pisača obično postoji opcija za onemogućavanje mrežnog ispisa. Ali to ne bi trebalo biti potrebno, pod uvjetom da ste poduzeli sve druge korake.

Neka vaša cijela kućna mreža bude sigurna za rad

Imajte na umu da čak i nakon što su kućno računalo i mreža sigurni, lako je zanemariti druge mrežne uređaje, poput bežičnih pisača. Za učinkovit i siguran hibridni rad, svaki mrežni uređaj mora biti siguran.

Izvori
https://cybernews.com/security/printer-security/

Više iz Upute: kategorija pisača

Možda će vam se sviđati i

Povratak na vrh