1. Home Brother
  2. Podrška
  3. Upute: općenito
  4. Kako funkcionira termalni pisač?
A Brother label printer on a desk using thermal printing technology to print a medium sized white label with black text.

Kako funkcionira termalni pisač?

Termalni pisači za izradu naljepnica i oznaka na papiru, traci, ribonu ili drugim materijalima koriste toplinu umjesto tinte. Postoje dvije vrste termalnog ispisa – izravni termalni i s termalnim prijenosom.

Izravni termalni ispis je proces koji stvara ispisanu sliku selektivnim zagrijavanjem termalnog papira kada taj prolazi glavom za termalni ispis. Papir osjetljiv na toplinu postaje crn u područjima gdje se zagrijava, čime se stvara potrebna slika.

Ispis termalnim prijenosom, s druge strane, koristi grijani ribon za proizvodnju izdrživih, dugotrajnih slika. Ovaj je proces poznat po stvaranju vrlo postojanih ispisa, otpornih na mrlje. Kao rezultat toga, termalni pisači postali su popularan izbor za proizvodnju dugotrajnih naljepnica i za skeniranje jednostavnih crtičnih kodova, kao i računa, ulaznica, traka za zapešće, vaučera, kartica s imenima, i još mnogo toga.

Naljepnice i oznake su posvuda, kao u privatnom tako i u poslovnom životu. Od kuće do ureda, trgovina, skladišta i drugih objekata, termalne naljepnice su nezaobilazne u širokom rasponu poslovnih sektora, uključujući transport i logistiku, maloprodaju, zdravstvo i sljedivost hrane. U sadašnjici koja donosi potpuno novi niz izazova kada je riječ o sigurnom i učinkovitom radu na radnom mjestu, nikada nije bilo važnije imati brz pristup oznakama koje pomažu da svi budu informirani. Ako vam trebaju visokokvalitetne, troškovno učinkovite naljepnice koje su izdržive (ispis termalnim prijenosom) ili idealne za aplikacije s kratkim rokom trajanja (izravni termalni ispis), onda je termalni ispis odličan izbor.

Kako funkcionira termalni pisač naljepnica?

Izravni termalni ispis koristi poseban papir s termokromatskim premazom, dok ispis termalnim prijenosom koristi ribon osjetljiv na toplinu i općenito je poželjna opcija za dodatnu izdržljivost.

Pisači sa tehnologijom termalnog prijenosa sadrže ispisne glave izrađene od sitnih grijanih iglica – po jedna za svaki piksel – kojima upravlja mikroprocesor. Time se određuje koje su iglice potrebne za oblikovanje određene slike. Grijane iglice tope i prijenose tintu na bazi voska ili smole s ribona na praznu površinu, bilo da je to papir, plastika ili drugi materijal.

Postoje tri glavne vrste tinte za termalni prijenos – voštane, voštano-smolaste i smolaste. Svaka dolazi sa svojim karakteristikama, stoga vrijedi poznavati razlike. Vosak je dugotrajan, ali naljepnice ispisane ovim načinom moraju ostati suhe jer su osjetljive na ulja, kemikalije i abrazivna sredstva. Zatim je tu kombinacija voska i smole, koja je izdržljivija od samog voska i često se koristi za preciznije slike. Na kraju, postoji čista smola, koja je najotpornija. Smolaste naljepnice su otporne na vodu, UV svjetlost i pružaju veću zaštitu od kemikalija i ulja. Za razliku od voštanih i voštano-smolastih, ne mogu se koristiti na papiru, već su dizajnirane za spajanje na vinil, poliester, polipropilen i druge materijale, kako bi se izradile vrlo izdržljive naljepnice i oznake iza industrije, kao što su automobilska, pomorska, zrakoplovna, transportna i inženjerska.

Vaš izbor tinte će svakako ovisiti o vašim poslovnim ili osobnim zahtjevima. Isto vrijedi i za materijal na koji želite ispisivati. Brother nudi širok izbor medija za ispis, kao i prilagođene naljepnice kako bi se zadovoljile sve vaše potrebe za označavanjem. Od nevjerojatno izdržljive P-touch serije do modela za ispis u boji te stolnih i prijenosnih – na raspolaganju su termalni pisači naljepnica za svaki zadatak.

Koje su prednosti termalnog pisača naljepnica?

Jedna od najvećih prednosti termalnog ispisa je da niste ograničeni samo na ispis na papiru. Ovisno o vašem izboru, termalni pisači naljepnica mogu koristiti razne trake i ribone, materijale kao što su plastika, najlon, poliester, vinil, pa čak i termoskupljajuće cijevi, što ih čini vrlo fleksibilnima i prikladnima u brojnim industrijama i za različite svrhe.

‌Trajnost ostaje jedan od čimbenika koje treba uzeti u obzir u nekim aplikacijama termalnog pisača naljepnica. Naljepnice proizvedene termalnim prijenosom daleko su izdržljivije od ispisanih tintom na papiru. Tinta može curiti, razmazati se i izblijediti zbog vremenskih uvjeta, dok termalni ispisi nude mnogo veću otpornost, pogotovo ako koristite čistu smolu u kombinaciji s laminiranim materijalom, na primjer.

Brotherove jedinstvene P-touch naljepnice (TZe), sa svojim posebnim laminiranim gornjim slojem, traju dugi niz godina, u zatvorenom ili na otvorenom, a stručno su projektirane da budu otporne na vodu, UV svjetlost, kemikalije, abraziju i ekstremne temperature.

Koliko dugo traje termalni ispis?

Izravni termalni ispisi, izrađeni na materijalu osjetljivom na toplinu, mogu lako izblijedjeti kada su dugotrajno izloženi sunčevoj svjetlosti ili toplini. Dakle, ako tražite dugotrajne ispise koji ostaju čitljivi tijekom nekoliko godina, izravni termalni ispis neće biti prikladan za vaš zadatak.

Čemu služe termalni pisači?

Termalni pisači podržavaju širok raspon medija, uključujući papir, plastiku i kompozitne materijale. Oni su također najbolji izbor kada je riječ o izradi jasnih crtičnih kodova jednostavnih za skeniranje, što je nužno za svaku poslovnu uporabu. Termalni pisači naljepnica, kao što su Brotherov vodeće QL i TD serije, optimizirani su za rad s najnovijom računalnom i mobilnom tehnologijom, uključujući pametne telefone, tablete, uz bežično i Bluetooth povezivanje, za maksimalnu fleksibilnost. Također možete koristiti aplikacije za dizajn naljepnica za stolna računala i mobilne uređaje te SDK-ove (kompleti za razvoj softvera) kako biste integrirali termalne pisače u vlastite aplikacije, što se preporučuje ako želite prilagoditi naljepnice svojim potrebama.

Brotheovi nagrađivani termalni pisači naljepnica nude troškovno učinkovit ispis velikih količina naljepnicauz iznimnu izdržljivost i učinkovitost. S više od 30 godina iskustva u razvoju profesionalnih pisača naljepnica, Brother može zadovoljiti sve vaše zahtjeve za označavanjem.

Ako razmišljate o termalnom pisaču za poslovnu ili osobnu uporabu, trebali biste početi pregledavanjem naše palete profesionalnih pisača naljepnica serije QL-800 za nenadmašnu brzinu, povezivost i svestranost, uključujući mogućnost dvobojnog ispisa naljepnica u crnoj i crvenoj boji, ili naših TD i TJ pisača za ispis velikih količina. Zbog jasnih, troškovno učinkovitih naljepnica na koje se možete osloniti, termalni pisači s razlogom su broj jedan.

 

Više iz Upute: općenito

Možda će vam se sviđati i

Povratak na vrh