1. Home Brother
 2. Podrška
 3. Upute: kategorija pisača
 4. Kako ispisivati obostrano | Brother
A black Brother MFC printer with a double-sided colour printed output and a hand seen picking the paper up

Kako ispisivati obostrano | Brother

Obostrani ispis, također poznat kao dupleks, jednostavno znači ispis dokumenata na obje strane jednog lista papira.

Postoji cijeli niz zahtjeva za ispisom kući ili u tvrtki, kao što je obostrani ispi, bilo da pripremate izvješća u uredu ili ručno izrađujete poklon kartice kod kuće.

U najmanju ruku, obostrani ispis s bilo kojeg pisača možete postići ručno, jednostavnim okretanjem stranice tijekom ispisa. No, kako bi zadatak bio mnogo lakši, većina modernih uređaja i računalnog softvera omogućit će automatski obostrani ispis, tako da možete primati te dokumente klikom na gumb.

Ali kako možete jednostavno ispisati dvije stranice na jednom listu? Odgovor je jednostavan: odaberite pisač s pravom funkcionalnošću. 

Kada tražite novi pisač, razmislite o opciji koja kao standard uključuje obostrani ispis.

Kako ispisivati obostrano na Brother pisaču?

Postupak ispisa na obje strane papira malo se razlikuje ovisno o softveru i pisaču koji koristite. Vaš vam pisač može dopustiti da to učinite automatski putem računala ili njega samog, inače ćete morati ručno ispisivati na obje strane vraćanjem papira kroz uređaj.

Automatski obostrani ispis

Obostrani ispis na Mac računalu:

 • Ako imate otvoren dokument koji želite ispisati, idite u 'datoteku', a zatim 'ispis' ili pritisnite 'naredba + P' na tipkovnici.
 • U izborniku 'ispis' pritisnite okvir ispod 'unaprijed zadane postavke' i odaberite 'izgled' s padajućeg izbornika.
 • U ovom izborniku vidjet ćete potvrdni okvir pored opcije 'obostrani ispis', stoga provjerite je li je označen ako želite obostrani ispis.
 • Nakon što ste odabrali ovu opciju, vaše će je računalo zapamtiti i prenijeti na sljedeći zadatak ispisa, pa svakako poništite odabir ako želite ispisivati jednostrano.

Obostrani ispis u Windows sustavu :

 • Pisač možete postaviti na automatski obostrani ispis tako da u izborniku 'start” otvorite 'upravljačka ploča'.
 • Na upravljačkoj ploči odaberite 'prikaz uređaja i pisača' na kartici „hardver i zvuk”.
 • U sljedećem izborniku pronađite željeni pisač, desnom tipkom miša kliknite na njega i odaberite 'svojstva pisača'.
 • U izborniku svojstva idite na karticu 'postavke uređaja' i odaberite potvrdni okvir 'jedinica automatskog obostranog ispisa', a zatim pritisnite 'primijeni'.

Obostrani ispis sa softverom:

Iako pisač možete postaviti na automatski obostrani ispis putem postavki računala, to možete učiniti i ručno različitim softverskim paketima. Na primjer, u Microsoft Office programima prikazat će se izbornik za ispis koji sadrži potvrdni okvir za obostrani ispis ako je pisač kompatibilan. Prilikom ispisa iz određenog softvera, prvo potražite ovu opciju ispisa prije slanja dokumenta na ispis tako da ne morate pregledavati vlastite postavke pisača.

Ručni obostrani ispis

Ako koristite pisač ili računalo koje ne omogućuje automatski obostrani ispis, imate mogućnost to učiniti ručno. To nije previše teško, samo umetnite papir nazad u uređaj.

 • Otvorite ladicu za papir. Napravite jasnu oznaku olovkom u jednom od gornjih kuta papira, na stranici okrenuti gore prema vama.
 • Za Windows i Mac idite u 'datoteka' i 'ispis' kako biste otvorili izbornik s opcijama ispisa.
 • Nakon što ste provjerili je li pisač povezan, idite u okvir 'ispis stranice' i unesite broj svih neparnih stranica u dokumentu, odvajajući ih zarezima (npr. za dokument od deset stranica: 1, 3, 5, 7 i 9).
 • Odaberite 'ispis' i preuzmite stranice nakon dovršetka, pazeći da ih držite u redu.
 • Pogledajte prvu stranicu na kojoj ste na početku napravili oznaku olovkom. To će vam dati do znanja na kojoj strani trebate ponovno umetnuti papir. Bez obzira na koju ste stranu ispisivali, morat ćete ponovno umetnuti papir s označenom stranom okrenutom prema dolje, počevši od stranice 1 na vrhu i nastaviti redoslijedom prema dolje.
 • Vratite se na računalo i nastavite ispisom, ali ovaj put unesite u polje za odabir stranica za ispis sve parne brojeve (npr. 2, 4, 6, 8, 10).
 • Nakon dovršetka odaberite 'ispis i pokupite dokumente nakon dovršetka.

Prednosti obostranog ispisa

Obostrani ispis može biti vrlo koristan, bilo da ubrzava proces ispisa ili smanjuje ukupnu upotrebu i gubitak papira u vašoj tvrtki jer može:

 • Smanjiti troškove. Uz obostrani ispis možete vi ili vaša tvrtka smanjiti korištenje papira za čak polovicu u usporedbi s jednostranim ispisom. Kako obostrani ispis ubrzava proces ispisivanjem dvije strane na jednom listu, primijetit ćete i smanjenje potrošnje energije, što bi moglo biti korisno ako se uređaj često koristi u uredu s velikim prometom.
 • Uštedjeti vrijeme. Automatskim obostranim ispisom, trebali biste trošiti manje vremena čekajući da se dokumenti ispišu, budući da pisač obrađuje manje listova i završava obje strane u isto vrijeme.
 • Bolji je za okoliš. Smanjenjem otpada od papira i potrošnje energije pisača smanjit ćete i utjecaj na okoliš. To možete povezati s Brotherovim programom za recikliranje spremnika tinte i tonera za dodatno smanjenje utjecaja na okoliš, a uz to možete i reciklirati bilo koji papir koji vam više ne treba.

Obostrani ispis dokumenata jednostavan je proces, a mogućnost automatskog ispisa zadana je značajka kod većine Brother pisača.

Brother ima paletu troškovno učinkovitih uređaja s automatskim obostranim ispisom kao standardom. Naši modeli za obostrani ispis prepuni su značajki koje ih čine učinkovitima i jednostavnima za korištenje, s modelima 3-u-1 i 4-u-1 koji odgovaraju svim potrebama za ispisom u kući ili uredu.

Više iz Upute: kategorija pisača

Možda će vam se sviđati i

Povratak na vrh