Što radi skener?

Kako funkcionira skener? Koje su vrste uređaja dostupne za kupnju?

Skeneri su sastavni dio na poslu i kući, stoga je digitalizacija širokog spektra dokumenata jednostavan zadatak. Ali, kako koristiti skener? I koje su vrste uređaja dostupne za kupnju?

Zašto koristimo skenere za kopiranje dokumenata?

Živimo u digitalnom svijetu u kojem je pohrana i dijeljenje informacija ključnog značenja i kod kuće i na radnom mjestu. Važni dokumenti mogu se kopirati i pohraniti, što omogućuje pronalaženje i uređivanje ispisanih kopija kao nikada prije, uz istovremeno smanjenje potrošnje papira putem digitalizacije i arhiviranja. Tehnologija skeniranja omogućila je revoluciju u upravljanju dokumentima, ali kako to točno funkcionira?

Kako rade skeneri

Skeneri rade osvjetljavanjem slike, dokumenta ili objekta. Jednostavno rečeno, reflektirana svjetlost se zatim usmjerava putem zrcala i leća na fotoosjetljivu tehnologiju te pretvara u elektroničke podatke koji se koriste za stvaranje digitalne kopije izvornika.

Najnoviji skeneri najčešće koriste tehnologiju Charged Pair Device (CCD) kao element za prepoznavanje svjetla. Međutim, postoji nekoliko varijacija ove tehnologije, kao što je slabiji kontaktni senzor slike (CIS), kao što ćemo objasniti. CCD sadrži diode osjetljive na svjetlost zvane fotositi koje pretvaraju fotone u elektrone. Iako je to ključni element tipičnog plošnog skenera, uređaj će obično uključivati zrcala i leće.

Koncept skenera može se pratiti do ranih telefotografija i faksimil uređaja iz 19. stoljeća, ali je prvi pravi skener nastao tek u kasnim pedesetim godinama prošlog stoljeća. To su bili bubnjasti skeneri koji su koristili fotomultiplikatorske cijevi (PMT) umjesto CCD-a. Danas se CCD koristi u većini skenera za svakodnevnu uporabu, dok su veći i skuplji PMT bubnjasti skeneri, koji još uvijek imaju vodeću kvalitetu slike, rezervirani za specijaliziranu upotrebu zbog većih troškova.

Skeneri nisu samo za dokumente. Tehnologija se nastavlja razvijati i danas omogućuje 3D skeniranje za stvaranje fizičkih modela objekata. Naravno, dokumenti su i dalje jedna od njihovih glavnih funkcija, a današnji skeneri poput Brotherovih, nude najnovije vrhunske značajke, kao što su inteligentna obrada slike, napredno rukovanje papirom, žičana i bežična povezivost, obostrano skeniranje, dodirni zaslon, prijenosni modeli za rad u pokretu i još mnogo toga.

Koje vrste skenera su dostupne?

Možete birati među mnogim mogućnostima, od moćnih kompaktnih skenera u slučaju ograničenog prostora do stolnih skenera za digitalizaciju i zajedničko korištenje dokumenata. Postoje čak i napredni profesionalni skeneri – za tvrtke koje obrađuju veće količine dokumenata i prijenosni skeneri za rad u pokretu – tako da zaista postoji skener za svaku kućnu i poslovnu potrebu. Osim samostalnih skenera, ovu tehnologiju je također moguće integrirati u vaš pisač. Brother višenamjenski uređaji, na primjer, mogu ispisivati, kopirati, faksirati i skenirati, stoga su idealni za one koji trebaju maksimizirati učinkovitost i produktivnost.

Zahvaljujući najnovijim skenerima nikada nije bilo lakše digitalizirati, spremati i dijeliti dokumente i druge informacije. Brother ima široku paletu stručno projektiranih skenera koji odgovaraju svim potrebama, od kućnog ureda do tvrtki, uključujući kompaktne, profesionalne, stolne i prijenosne skenere. Pritiskom na gumb Brother skenera pretvorite svoje dokumente u visokokvalitetne digitalne datoteke.

Više iz Upute: kategorija skenera

Možda će vam se sviđati i

Povratak na vrh